top of page

דברי אלה, הנכדה, באזכרת השלושים, כפי שנשלחו בסרטון מהמזרח הרחוק

הספד ביתה ובניה כפי  שנישא בלוויה

"וה' פקד את שרה כאשר דיבר".

אימא שלנו – שרה רבקה בת גולדה ובן ציון פיש,

אימא שלנו איננה. ואנחנו כאן, בשלהי שנה, בערב יום הזיכרון, באנו לספוד לשרה ולבכותה.

אימא שלנו יקרה, אימא שלנו מופלאה, אימא שלנו אהובה.

"העידותי בכם היום את השמים ואת הארץ – החיים והמוות נתתי לפניך, הברכה והקללה. ובחרת בחיים למען תחייה אתה וזרעך".

אימא שלנו, בחרת בחיים. בחרת בחיים בענק. לא בחירה קלה, לא בחירה לכאורה  ולא בחירה מאולצת. בחרת בחיים בחירה מודעת ועמוקה ומתוך כך הענקת לנו חיים מלאים, עשירים ושמחים.

שרנו בערב שבת ב"לכה דודי":

"התנערי מעפר קומי,

לבשי בגדי תפארתך

התעוררי התעוררי

כי בא אורך קומי אורי

עורי עורי שיר דברי"

אימא שלנו – התנערת מעפר, לבשת בגדי תפארת, בא אורך מתוכך, והאיר לנו ולכל סביבתך באור נגוהות עצום. וכעת, כבה אורך וחלל גדול את מותירה בליבנו ובמקביל, מטען עצום הורשת לנו. הורשת לנו, עוד בחייך, מטען שימשיך להאיר את העולם באור שלא יכבה.

מילדות מופלאה טובלת בירוק בכפר קטן בצ'כוסלובקיה (היום אוקראינה), דרך כבשני אושביץ-בירקנאו הגעת לכאן, לקבוצת יבנה. שילבת אצבעות ולבבות עם אבא וביחד הקמתם בית שזכינו לגדול בו. כאן בקבוצת יבנה, על רקע של קהילת מייסדי הקיבוץ, קהילת יקים מיוחדת, זהרה דמותך החמה, האוהבת, המחבקת והמרתקת.

לצידך תמיד דודה חנה בטוב וברע, בשמחה ובעצב, בצחוק וברוגז. אחיות. שונות. מחוברות בעבותות וקורים סמויים שרק עכשיו, מותך, מנתק.

"שני חיי שרה" קראת לספרך.

שם הספר מהדהד את הקשר בין דמותך לבין דמותה של אם כל האימהות. זו שהיתה יפה כל כך בגיל זקנה כפי שהיתה בגיל הילדות.  חיית בשתי תקופות חיים. כרונולוגית, אולי הן באו זו אחר זו, אבל במציאות, היו משולבות זו בזו.

"שני חיי שרה".

ובהחלט הייתה בך שניות. שורדת שואה שנשמתה צרובה באש ובתימרות עשן המחנות, כואבת ונושאת את משא הזיכרון האיום, ובה בעת, מקיימת בית טוב ומשפחה שמחה. דבקה באופטימיות ובשלמות. עולה על גדותיה בחום, אהבה וחיבוק. חווינו אותך דרך  דברי מתיקה, גם מתוקים של סוכר וגם במתיקות של מילים.

"שני חיי שרה". 

הסיפורים שלך, אמא. כילדים תמיד ביקשנו סיפורים בעל פה ולא מהספר. ואת מצידך, רקמת לנו סיפורים מופלאים,  שהיו עבורנו מתוקים מדבש. וכשבגרנו, שמענו גם סיפורים אחרים. את הסיפורים משם – סיפורי גיא ההריגה. 

"שני חיי שרה". 

והעוגות, אמא, אוי העוגות. העוגות שלך שהגיעו לכל מקום, בחבילות לנו לצבא, לכל שמחה של חבר קיבוץ וגם למסעות לפולין. הידיים הזריזות שלך שבית הורייך הספיג בהן את התנועות המדויקות. הידיים האלה שידעו ללוש את חומרי המציאות ולהפוך אותם לעוגיות חמאה ולעוגות שמרים נפלאות, בתוספת התבלין המיוחד שהיית בוזקת – "לְיוּבֶּמֶנֶה". שזה רגש או אהבה בשפת האם שלך. ה"שמרים" האלה, על כל המשמעויות הסמליות שלהם, הפכו להיות שם קבוצת הווצאפ של הנכדים ו"לְיוּבֶּמֶנֶה" הפך להיות שם קבוצת הווצאפ שלנו האחים.

"שני חיי שרה". 

ואי אפשר שלא להזכיר את הנכדים הרבים שאספת לך באותם מסעות. כולם קבלו ממך את ההרגשה שהם יחידים ומיוחדים, בכולם נגעת, כולם היו נכדייך, ואת האהבה שהרעפת עליהם, ידעו להשיב לך בחזרה.

את מערכת היחסים המיוחדת שרקמת עם רבים אפשר להבין מתוך מה שכתבה לנו חברה אחת מרבות:

"סבתא שרה לא הייתה הסבתא הביולוגית שלי, אבל מאהבתי אליה אימצתי לי אותה כסבתא. היא פינקה אותי והייתי שותה בצמא כל סרט או כתבה שיצאה עליה. כמובן הבאתי אותה פעמיים לשיחות עם תלמידותיי, ותמיד היא הייתה אומרת שרק אבדוק לפני השיחה שהיא עדיין בחיים. סבתא שרה הייתה מלכה אמתית, עם חוסן של שורדי שואה, שורשיות, עמידה איתנה, עם שמחה ואור ועם חוש הומור. עכשיו בטח עומדת בפני הבורא באהבה ובאמונה ובוכה ושואלת ומבקשת להבין מעט. עכשיו יום הדין ואנו זקוקים שם למעלה לאישה לביאה שיודעת לדרוש טוב על עם ישראל."

האמונה שלך, אימא שלנו, לא הייתה אמונה של שגרה, יראתך את הבורא לא הייתה כ"מצוות אנשים מלומדה" ותפילתך מעולם לא הייתה מאולצת. אמונתך הייתה מתריסה, יראתך כואבת ותפילתך גם מתחננת וגם תובעת. "יש לו חשבון איתי", אמרת, "חשבון לא סגור". גם לנו אימא, גם לנו, על רקע הסבל שלך בערוב ימייך, החשבון עדיין לא ממש סגור. וזה הזמן להודות ולהביע הערכה לעובדי בית סביון, ובמיוחד למטפלת אירה שכה אהבת, על שהשכילו בתבונה וברגישות להקל במעט על סבלך. תודה לכם.

ואולי עכשיו, כשהכל שקט, הגיע זמן לסגור את החשבון, ליישב את ההדורים, להיות יותר מפויסים ולראות את מה שקראת לו "הניצחון שלי" או "הנקמה שלי" – 5 ילדים, 20 נכדים. 42 נינים. 18 כלות וחתנים. כולם נקבצו באו לך. כולנו זכינו בך, כולנו קיבלנו השראה מאהבתך ואישיותך והיום כולנו סופדים ובוכים לך.

מבטיחים לך אימא, לשמור ולהיות עם דודה חנה. נמשיך את מנגינת חייך, נמשיך לשזור את פתיל חיינו שלנו  ב"שני חיי שרה".

בשעות המיוחדות האלה, בסיומה של שנה ובפתחה של אחרת, נשלח אותך לדרכך ויחד נבקש במילותיו של איתמר פרת:

אסוף את כל מראות פניה היפים

כמו את הפרי ואת הבר.

האדמה היא אפורה מתחת לשלפים

ואין לה עוד לתת לך דבר.

ואין יותר גבעול חולם על שיבולתו

ואין יותר נדרי ואסרי,

רק הבטחת הרוח כי הגשם בעיתו,

עוד יחונן את עפרה בתום תשרי.

אימא שלנו, שנת תש"פ כבר תתחיל בלעדייך. כל ה"נדרי והאסרי" שלך כבר מותרין. לכי בשלום אימא שלנו, תוכלי לפגוש סוף סוף את בני משפחתך שכה התגעגעת אליהם כבר 75 שנה – הורייך בן-ציון וגולדה ואחיותייך דבורה, יהודית ורחל-לאה. תוכלי גם לפגוש את אבא שממתין לך שם בשקט הטוב והמיטיב שלו.

נוחי אימא שלנו, נוחי בשלום, נוחי בשקט, נוחי בשלווה.

.

©2020 by Sara Tessler family

©2020 by Sara Tessler family

©2020 by Sara Tessler family

הספד נחמיה רפל כפי שנישא בלוויה

בשעה שקראנו אתמול "אַתֶּם נִצָּבִים הַיּוֹם כֻּלְּכֶם לִפְנֵי ה' אֱלקֵיכֶם" – לא ידענו כמה מדייקת התורה כאשר היא ממשיכה ואומרת "אֶת אֲשֶׁר יֶשְׁנוֹ פֹּה עִמָּנוּ עֹמֵד הַיּוֹם לִפְנֵי ה' אֱלֹקֵינוּ, וְאֵת אֲשֶׁר אֵינֶנּוּ פֹּה עִמָּנוּ הַיּוֹם". לא ידענו, אך באותה שעה שרה כבר היתה עם אלה שאינם "פֹּה עִמָּנוּ הַיּוֹם". באותה שעה ממש, בשקט ובצניעות שכל-כך איפיינו אותה, הסתלקה שרה מעולמנו, התייצבה לפני ריבונו של עולם, ואמרה:

הנני כאן. סוף-סוף הנני כאן. ריבונו של עולם, קרוב ל- 80 שנה חלפו מאז שהחלו לרדוף אותי בגלל היותי יהודייה, ושנים, עשרות שנים, לילות וימים, איני מבינה במה חטאתי ואיני מבינה איך שרדתי. לאורך כל השנים אני מכינה ומלטשת את הדברים שאומר לך ריבונו של עולם בבית דין של מעלה, ועכשיו שנפגשנו אני מבקשת שתאזין ותקשיב: עשרות שנים, לילות וימים, על משכבי בלילות, כאשר התכוננתי לקראת מסע, בשעה שצעדתי פעם נוספת על פסי הרכבת בכניסה לאושוויץ, כאשר למדתי פרשת שבוע או כאשר שמעתי קול שופר, כל פעם מחדש רציתי לשאול אותך ריבונו של עולם: למה? למה? אתה יודע, לאורך כל השנים אמונתי בך לא כהתה כמלוא הנימה, תפילותיי אליך לא הכילו תו אחד מזויף, אבל למה קרעת מעליי באכזריות את אבא ואמא? למה לקחת אותם והשארת דווקא אותי? ועוד שאלה אחת: במה זכיתי שאת רוב שנותיי עשיתי כאן, בקבוצת יבנה הנפלאה, ובמה זכיתי שאני רואה בנים ובני בנים לתפארת מדינת ישראל?!

לאחר המלחמה ולקראת עלייתה ארצה, הכשירה שרה את עצמה בחווה חקלאית בצ'כיה. לימים סיפרה על שליח שהגיע לחווה מקיבוץ של השומר הצעיר, כינס את הניצולים והממתינים לסרטיפיקט, וסיפר להם על ארץ ישראל הנכספת. באחת השבתות, כך מספרת שרה, אמר להם השליח/המדריך: עכשיו כולנו נלך לשחות. אמרתי לו: מה, בשבת? והוא אמר: מה, את שומרת מצוות? אמרתי: כן, ובשבת לא הולכים לשחות. הוא אמר: בארץ ישראל לא שומרים מצוות, לא שומרים שום דבר, בארץ ישראל אנחנו כל כך קרובים לשמיים, לקדוש ברוך הוא, שכבר אין שבת ואין כלום. שרה השיבה: אני לא מאמינה לך! ניתקה קשריה מהמדריך ושמרה על יהדותה ודתיותה. לימים, כאשר הגיעה למחנה המעפילים בעתלית, חיפשה יהודי שומר מצוות. כאשר הבחינה שרה בצעיר חובש כיפה, אמרה לו: תראה, אני באה מבית יהודי, ולהיות יהודייה זה כל החיים שלי. אפילו במחנות המוות השתדלתי לשמור שבת עד כמה שרק ניתן, ולא אכלתי טרף. היום – כך אמרה שרה לבחור שפגשה – יש כאן שליח שטוען שבארץ ישראל אין כבר שבת ואין כשרות, זה נכון!? תשובתו שינתה את חייה, וכך אמר: טוב שלא האמנת לו. קחי את כל החברות שלך, ובואו עמי לקיבוץ דתי, בו שומרים שבת, אוכלים כשר ומתפללים כפי שהורגלת מילדותך. מאז לשמחתנו שרה עמנו בקבוצת יבנה.

שרה רבקה לבית פיש נולדה בנובמבר 1928, בכפר קטן בצ'כוסלובקיה, אוקראינה של היום. לשבתות, לצורך השלמת מניין בבית הכנסת הכפרי, היו מביאים בחורי ישיבה מיישוב סמוך, ועל בית ספר יהודי לא היה מה לדבר. שרה למדה בבי"ס כללי, כאשר היא וחנה אחותה הן היהודיות היחידות בבית הספר.

שרה עלתה ארצה במסגרת עלייה ב' ביולי 1946, באונייה "חייל עברי", ושהתה 3 חודשים במחנה המעצר בעתלית עד שהמשיכה ליבנה, ובנתה כאן את ביתה עם יוסף, אהוב ליבה ואלוף נעוריה. תמיד בשכנות צמודה לחנה אחותה. לאורך השנים התמסרה שרה לעבודה מחד ולטיפוח ביתה וגידול ילדיה מאידך. לאורך כל השנים בהן עבדה במטבח, בגן ילדים ובמחסן בגדים, היתה סדרנית עבודה ואם בית באולפן, נשאה על זרועה בדומיה את המספר 9896, ורק עם חנה אחותה האהובה והגדולה, שעל זרועה המספר 9895, יכלה לדבר, לשוחח, לפרוק, להיאנח ולקוות.

עד ש ...

עד שלפני כעשרים וחמש שנה נפרץ הסכר. התמוטט הסכר. שרה סיפרה: "במשך שנים רבות סירבתי לזכור, לדעת, להרגיש או לדבר על העבר הנורא. על ימי השואה. הכל נשאר עמוק עמוק בתוכי. היו ימים שבאמת רציתי לשכוח, אבל מהר מאד הבנתי שזה בלתי אפשרי. הזיכרונות והגעגועים שהיו כל כך עמוק בתוכי התחילו לאט לאט לגלוש ולעלות על פני השטח, ולא הצלחתי עוד לעצור בעדם. הם רדפו אותי בלילות. ברגע שנרדמתי הייתי שוב באושוויץ, והסבל היה נורא. פחדתי להירדם. יום אחד הרגשתי צורך נורא לספר ...".

לפני כ- 25 שנה חזרה שרה לראשונה למחנות הריכוז והמוות, עם שניים מילדיה, ומאז לא הפסיקה לספר. לנסוע לפולין ולספר. להתראיין, לכתוב, וליצור קשר מיוחד במינו עם מאות – ואולי אלפי – התלמידים, הקצינים והחניכים, שהדריכה במסע חוזר ונמשך בין הגטאות ומחנות ההשמדה. לנגד עינינו נולדה דמות ציבורית. נולדה בתוכנו שרה חדשה, שנגעה בדרכה הייחודית בכל אחד ואחת מאיתנו, והשאירה לנו עדויות כתובות ומצולמות, ומעל כולן את הספר "שני חיי שרה", תיאור מרתק ועוצמתי הנקרא בהשתאות ובנשימה עצורה.

 

כתבה אחת מהתלמידות:         

שרה ראתה בתפקידה כאשת עדות – שליחות אישית. טוב הלב והאנושיות שלה נכחו בכל מפגש, לפני ואחרי  המסע, והדהדו בעצמה כפולה אל מול המראות והסיפורים שחלקה איתנו. היא ראתה בכל אחד ואחת מאיתנו נכד או נכדה, דור המשך שזוכר בכאב את העבר, וממשיך בגאווה את מורשת העם היהודי. בכך היא הפכה את כולנו לחלק ממשפחתה, חלק מפתיל הזיכרון והחיים שנמשך מפולין ועד קבוצת יבנה, מכאב האבדן והאכזריות העיוורת לדבקות בחיים, במשפחה, בבנייה.

 

זהבה, ברוך, אבשלום, מיכאל, צביקי – ליבנו עמכם. כל כך צפוי וכל-כך פתאומי. על הארון בחדרה של אמא בבית סביון היא תלתה תמול-שלשום את לוח הזמנים לתפילות מחר, ראש השנה הבעל"ט, ואנחנו לא נדע מה נעשה בלעדיה כבר הערב בתפילת ערבית של חג, ובדברי התורה שכל כך אהבה לשמוע. את גאוותה מכם וממשפחותיכם ההולכות ומתרחבות, לא הסתירה: כותלי דירתה עמוסים בתמונות שלכם ושל ילדיכם, בבחינת "וּרְאֵה בָנִים לְבָנֶיךָ, שָׁלוֹם עַל יִשְׂרָאֵל".

והלב יוצא אל חנה, האחות הגדולה, שנשארה לבד מהדור ההוא. שרה סיפרה על הסלקציה, כאשר פתאום מצאתן את עצמכן אחת מימין ואחת משמאל, לא ביחד, ושרה אמרה: "עבורנו זה היה דבר קשה שאי אפשר לתארו". ועכשיו חנה, נשארת לבד, להיות אמא ודודה, סבתא וסבתא רבה לשבט שלם, להמון טסלרים המנחמים אותך ומתנחמים בך.

שרה היקרה, בכל הימים האחרונים אנחנו חוזרים ואומרים "הַנְּשָׁמָה לָךְ וְהַגּוּף פָּעֳלָךְ, ה' עֲשֵׂה לְמַעַן שְׁמֶךָ".

לכי לשלום לאדון כל הנשמות, נוחי על משכבך בשלום, ובימי הדין והרחמים האלה היי מליצת יושר עלינו ועל כל בית ישראל.

מכתב תנחומים מחברים

לזהבה, ברוך, אבשלום, מיכאל, וצביקי היקרים

לקראת יום השלושים לפטירתה של אמכם ע"ה אני ונתן רצינו להביע תנחומינו למשפחה וגם לחלוק אתכם שני סיפורים אישיים שקשורים להורים שלכם ובמיוחד לאמכם.

השנה1973-שלהי מלחמת יום הכיפורים

ברגו ואורה מתחתנים

נתן שנפצע באורח קל במלחמה, עדיין מאושפז בביה"ח קפלן ואינו יכול להגיע לחתונה.

החתונה מתקיימת בזמנה, חתונה שמחה כדרך חתונות אך ברקע נמצא הצל של המלחמה והמחשבות הם גם על החיילים שנפלו והפצועים הרבים.  בסוף הערב אחרי שנפרדנו מהאורחים, מחכה לנו הפתעה- אבא יוסף הזמין רכב ואמא שרה הכינה עוגות לשמח את החיילים הפצועים שמאושפזים בקפלן. וכך בדרכם השקטה והטובה ההורים שלכם ארגנו לנו  - חתן וכלה ואני נסיעה.  גם שימחנו חתן וכלה,  כמובן הפצועים נהנו מהעוגות, וגם נתן היה יכול לברך את אחותו ביום חתונתה.  אפילו בביה"ח שיתפו פעולה ולא מחו על השעה המאוחרת.  אני בטוחה שהסיפור הזה מצטרף לעוד סיפורים לא מעטים על טוב לבם ועל מעשי החסד הרבים שאפיינו את ההורים שלכם.

הסיפור השני הרבה פחות דרמטי והוא קשור ליחסי עבודה עם אמא שלכם ואתי.

תקופה מסויימת אמכם עבדה יחד אתי במרפאת שיניים.  אינני מכירה הרבה נשים בגיל שישים פלוס מינוס שהיו מוכנות לעזוב את אזור הנוחות שלהם ולהיכנס לעבודה כל כך שונה ממה שהכירו. ידע רב ברפואת שיניים לא היה לאמא אבל היה לה המון common sense והרבה מאד רצון טוב. היה לה חשוב להצליח וכך מדי יום, חמושה במחברת, בעט, ובחיוך היא הופיעה לעבודה במרפאה.  ברור לכם שהיא תפשה את העניינים מהר מאד וגם הסתדרנו מצוין.

אני מקווה שהוספתי מעט דברים שלא היו ידועים כל כך למשפחה.

היו לכם הורים מיוחדים - תנצרו את זיכרונם לטובה ושלא תדעו עוד צער.

בכבוד,

דינה ונתן ריין

bottom of page